top of page
  • ingridbaeyens

Participatie op De Waaiburg

Op Jan Rap gaat er bijvoorbeeld regelmatig ‘hapjes en klapjes’ door: een laagdrempelig en gezellig moment waarop onze gezinnen uitgenodigd worden om onder begeleiding van een lekker hapje en tasje koffie een aantal dingen samen te bespreken. Zo hebben we onlangs samen nagedacht over hoe we voor onze jongeren en hun gezinnen het stopzetten van de dagcentrumbegeleiding wat meer tastbaar kunnen maken.


Op Parkoers is er regelmatig op vrijdag ‘Parkoers Binnenstebuiten’, waarbij gezinnen uitgenodigd worden om naar het dagcentrum te komen. In onderling overleg bekijken we wat we samen kunnen doen. We deden al een spelletjesavond, gingen een wandeling maken, bezochten de bib waar we wat uitleg kregen over de werking,…


Ook op Kameleon draaien gezinnen regelmatig mee. Zo worden gezinnen regelmatig uitgenodigd om deel te nemen aan bepaalde activiteiten tijdens de vakantieperiodes wanneer deze aansluiten bij hun hulpvraag. We motiveren ouders om even mee binnen te komen tijdens de leergroep om bijvoorbeeld mee het huiswerkmoment op het dagcentrum te doen.


Bij het organiseren van activiteiten, maken we ook steeds de reflex of we onze gezinnen hierin een rol kunnen geven, of hun (verborgen) talenten hier een plaats in kunnen krijgen. Dat levert vaak mooie en verrassende, gedeelde momenten op !

Ook met de jongeren gaan we rond participatie laagdrempelig aan de slag. We zoeken steeds naar manieren om hun stem op een creatieve manier te horen. Een leuke manier om dit te doen is bijvoorbeeld de BLOB TREE. Een boom waarin allerlei mannetjes wonen, elk met hun eigen emotie. We gaan via deze boom met de jongeren in gesprek: Welke blob ben jij hier in de groep? Welke zou je willen zijn? Wat of wie zou je daarbij kunnen helpen? Een speelse manier om het zich goed voelen in de groep aan bod te laten komen dus!

Comments


bottom of page