De Waaiburg heeft de mogelijkheid om 7 jongeren te begeleiden in dit systeem. Deze vorm van hulpverlening houdt in dat jongeren de kans krijgen om, met de nodige begeleiding, zelfstandig te gaan wonen.
De jongeren moeten vooraf wel verbleven hebben in een afdeling van De Waaiburg.
De meeste begeleidingen gebeuren dan ook vanuit 't Spoor en de Pitstop.
De individuele begeleid(st)er van de jongere neemt de verdere begeleiding waar.
Aan deze begeleidingsvorm gaan een aantal voorwaarden vooraf:
De jongere moet minimum 17 jaar zijn en reeds een bepaalde graad van zelfredzaamheid bereikt hebben.
Hij moet zelf instaan voor zijn onderhoud. De jongere dient dus te beschikken over voldoende inkomsten.
Indien dat niet zo is kan hij een aanvraag doen tot het ontvangen van het leefloon.
Enige motivatie is noodzakelijk. Daarom moet de jongere zelf de vraag stellen. Indien de voorziening hiermee akkoord gaat, kan er een beslissing genomen worden tot verdere begeleiding.
Dergelijke begeleiding kan maximum 6 maanden duren, met mogelijkheid tot verlenging na een hernieuwde aanvraag tot motivatie.
naar het infoboekje van CBAW
Contextbegeleiding
Contextbegeleiding
Contextbegeleiding positieve heroriëntering
Contextbegeleiding positieve heroriëntering
Onze historiek
Onze historiek
Onze historiek
Afdeling Aandacht
Aandacht richt zich met een begeleiding aan huis tot gezinnen die geconfronteerd worden met een aantal uitdagingen in hun leefsituatie en hierdoor moeilijkheden ervaren bij het opvoeden van de kinderen. Gedurende de begeleiding worden alle gezinsleden en belangrijke anderen betrokken om samen tot een duurzame verandering te komen. Naast vragen over de opvoeding van de kinderen en het samenleven, bieden we ook ondersteuning aan voor vragen op andere levensdomeinen (relaties, wonen, individueel welbevinden,…). We werken op maat van het gezin en gaan krachtgericht aan de slag.
​
We begeleiden "zolang als nodig, zo kort als kan".
Aandacht begeleidt 33 gezinnen uit het arrondissement Turnhout, met uitzondering van de gemeenten: Rijkevorsel, Hoogstraten, Baarle-Hertog, Merksplas en Ravels/Weelde/Poppel.
Wij komen gemiddeld éénmaal per week op huisbezoek en trachten hierbij zo veel mogelijk de gewone gang van zaken binnen het gezin te respecteren: school, werk, vrije tijd,...
Huisbezoeken kunnen op elk moment van de dag plaatsvinden: zowel 's morgens, overdag als 's avonds, maar altijd in overleg met het gezin. We maken tijd voor gezinsgesprekken, individuele gesprekken, samen dingen doen, samen op afspraak gaan bij een andere dienst,...
Hulpaanbod in
Aandacht
​​
Praktisch
Werft 22
2440 Geel
014 59 14 56
aandacht@dewaaiburg.be
Contactpersoon
Mark Vanbroekhoven
markvanbroekhoven@dewaaiburg.be
014 94 42 69
Heb je een hulpvraag?
Woon je in de Kempen en heb je een hulpvraag? Bel naar Jeugdvraag Op Maat, kortweg JOM. Op dit telefoonnummer krijg je één van onze collega’s uit het partnerschap JOM aan de lijn. Zij luisteren naar je vraag, denken samen na en gaan op pad om te zoeken wat er nodig is.
Zij vertegenwoordigen eveneens de rechtstreeks toegankelijke modules van de partners Ter Loke VZW, VZW De Waaiburg, Cirkant VZW en 1G1P Trefplaats Jeugdhulp Kempen: deze zijn contextbegeleiding, dagbegeleiding in groep & contextbegeleiding, Positieve Heroriëntering (PH) en gezinscoaches vanuit de Trefplaats.
​
JOM is bereikbaar op het nummer 014 14 04 49:
-
maandag tussen 13u en 16u
-
dinsdag tussen 17u en 20u
-
woensdag, donderdag en vrijdag tussen 9u en 12u
​
Voor meer informatie kan je terecht op onze website www.jeugdvraagopmaat.be