De Waaiburg heeft de mogelijkheid om 7 jongeren te begeleiden in dit systeem. Deze vorm van hulpverlening houdt in dat jongeren de kans krijgen om, met de nodige begeleiding, zelfstandig te gaan wonen.
De jongeren moeten vooraf wel verbleven hebben in een afdeling van De Waaiburg.
De meeste begeleidingen gebeuren dan ook vanuit 't Spoor en de Pitstop.
De individuele begeleid(st)er van de jongere neemt de verdere begeleiding waar.
Aan deze begeleidingsvorm gaan een aantal voorwaarden vooraf:
De jongere moet minimum 17 jaar zijn en reeds een bepaalde graad van zelfredzaamheid bereikt hebben.
Hij moet zelf instaan voor zijn onderhoud. De jongere dient dus te beschikken over voldoende inkomsten.
Indien dat niet zo is kan hij een aanvraag doen tot het ontvangen van het leefloon.
Enige motivatie is noodzakelijk. Daarom moet de jongere zelf de vraag stellen. Indien de voorziening hiermee akkoord gaat, kan er een beslissing genomen worden tot verdere begeleiding.
Dergelijke begeleiding kan maximum 6 maanden duren, met mogelijkheid tot verlenging na een hernieuwde aanvraag tot motivatie.
naar het infoboekje van CBAW
Contextbegeleiding
Contextbegeleiding
Contextbegeleiding positieve heroriëntering
Contextbegeleiding positieve heroriëntering
Onze historiek
Onze historiek
Onze historiek
Wij maken deel uit van
Ministerie van Jeugdzaken!

In 2024 hebben De Waaiburg, Ter Loke en Cirkant en de krachten gebundeld en het Ministerie van Jeugdzaken opgericht. Samen willen we de jeugdzorg positief in beeld brengen én pijnpunten op de agenda zetten. Niet door te zagen en te klagen, maar met een constructieve en creatieve kijk op de zaken. Met elk jaar een frisse blik op Jeugdzorg. Een ministerie waardig dus!

Chelsea’s Blues
In 2024 organiseerden we een expo en filmvoorstelling met ‘Chelsea’s Blues, een hoopvolle documentaire over een meisje dat opgroeide in de jeugdzorg.

Dag van de Jeugdzorg
In 2025 lanceerde het Ministerie van Jeugdzaken ‘de Dag van de Jeugdzorg’. Zo’n dag bestond gewoon nog niet! En het is ons gelukt: 12 maart is voortaan in Vlaanderen dé dag om stil te staan bij de kinderen en jongeren in jeugdzorgvoorzieningen. Om solidariteit en positieve aandacht te vragen op zo’n dag, zocht het Ministerie naar een eenvoudig gebaar dat mensen samenbrengt. Wat is er meer verbindend samen eten en delen?!

Hete Bliksem
En zo werd 12 maart 2024 ook de dag waarop massaal ‘Hete Bliksem’ werd gegeten. We riepen namelijk iedereen op om op die dag dit iconisch gerecht te maken. Voor wie ‘Hete Bliksem’ niet kent: het is een eenvoudig, maar geliefd ovengerecht dat door vele jongeren in instellingen herkend en gewaardeerd wordt. Het bestaat uit drie eenvoudige laagjes: gehakt, appelmoes en aardappelpuree.
Onze oproep werd massaal gevolgd! Dit gerecht werd op 12 maart in heel Vlaamse woonkamers en refters opgediend. Zelfs Jeroen Meus wijdde er een aflevering aan dit gerecht.
Een impressie van die dag: