top of page
  • ingridbaeyens

De kolibrie en de Geelse Beren!

Steven De Block is een echte Gelenaar die een paar jaar geleden met enkele vrienden een weddenschap aanging. Hier in Geel zouden ze de halve marathon lopen naar analogie met de Great Breweries Marathon langs de brouwerijen van Palm, Duvel en Cornet. In de Barmhartige Stede zijn er wel wat craft brewers actief en dat mocht eens aandacht krijgen. Uiteindelijk zou maar een van de vrienden de eerste Geelse Beer Run werkelijk uitlopen, maar de fun was ongeëvenaard en een nieuw evenement was geboren. Het concept kreeg vast vorm in een vooral sociale en kameraadschappelijke loop die geld in het laatje zou brengen om een goed doel in de stad te sponsoren. De tweede run telde tien deelnemers, maar daarna was het hek van de dam en werd het maximum op honderd lopers gezet.

Deelnemen is gratis. Er wordt gezorgd voor een schitterend parcours, professioneel gemaakte rugnummers, drankposten onderweg en een dampend bord spaghetti bij aankomst. De deelnemers betalen niks bij de start, maar er wordt achteraf een vrije gift gevraagd, zoveel ze zelf willen als steun te betalen vanuit het idee dat ze niet meer moeten geven dan wat ze denken dat het hen waard is. Voor zowat iedereen is er enorm veel plezier te beleven en dat is alle lopers wel wat waard. Omdat het om een Beer Run gaat, zetten de Geelse Beren ook hun eigen bier in de markt, wat de opbrengst nog verder verhoogt.

Ook voor de collega’s van de Waaiburg is de Beer run een vast puntje in het agenda. Sommige als deelnemer, anderen om de lopers tijdens het lopen te begeleiden met de fiets op het parkoers. Altijd een fijne gebeurtenis waar sfeer en gezelligheid bovenaan staan.


Nu willen de vier Beren niet zomaar een cheque aan een goed doel geven, maar een extra, hippe touch. Ze kiezen bewust een project dat mensen betrekt in iets dat ook een vorm van beleving is. Zo kwam het idee om een oude graffiti-tekening op een muur in het centrum met kwetsbare jongeren nieuw leven in te blazen, maar de muur bleek recent tegen grote kosten te zijn gerenoveerd. Van daaruit is dan het idee gekomen om met jongeren van twee Geelse instellingen – de Waaiburg en het OPZ Geel – een breder project op te zetten met graffiti-workshops en dat met begeleiding van professionele graffiti-kunstenaars te laten uitmonden in een beeldbepalend kunstwerk. Het idee is dat de jongeren letterlijk en figuurlijk uit de muren breken en iets mee creëren waar iedereen een goed gevoel aan overhoudt.


Na een selectieprocedure op basis van een shortlist met tien internationaal vermaarde kunstenaars viel voor de Waaiburg de keuze op Bart Boudewijns, aka Smok. Voor de Waaiburg werd het een kleurrijke kolibrie met zijn vleugels uitgestrekt. Het idee is dat het vogeltje als het ware uit het donkere wegvliegt naar het licht als symbool van hoop. De kolibrie symboliseert de vreugde van het leven en de lichtheid van het zijn. Het leert ons de schoonheid in elke dag te zoeken, te genieten in het Hier en Nu en op zoek te gaan naar dat wat jou blij en gelukkig maakt. Zo symboliseert hij de vreugde van het leven. De kolibrie staat ook symbool voor overlevingskracht en wordt vaak als tatoeage gezet door mensen die een enorme rugzak met zich meedragen.Comments


bottom of page